Tuotantoeläimet

Rosiksen tuotantoeläimet ovat lähinnä viihdykkeenä. Kanat tietty tuottavat munia, mutta vuohet ovat pitkälti silittelytarkoitukseen hankittu. Sekä kanoja että vuohia voi nähdä niiden omissa aitauksissa.

Kesällä 2017 tallille muuttivat kääpiövuohet Harmava (vas.) ja Hyminä. Itse kukin pystynee päättelemään kumpi on kumpi. Vuohet asuvat tallille vievän tien vierellä olevassa vuohelassa ja silloin tällöin ne saavat vaeltaa vapaasti tallipihalla. Niitä voi myös halutessaan käydä taluttelemassa ja huoletta rapsuttelemassa. Hyminä on kaksikosta sosiaalisempi niin ihmisiä, hevosia kuin muitakin eläimiä kohtaan. Harmava on vähän varautuneempi, mutta antaa rapsuttaa kunhan sitä ei säikäytä. Kiipeilijöinä nämä pienet otukset löytyvät milloin mistäkin, mutta ne eivät lähde tallipihasta, siitä koirat pitävät huolen.

Hyminä tulee mielellään vuohelan pikkulatoon tai aidan vierelle paijattavaksi ja odottaa mielellään kärsivällisesti jos joku noutaa sille voikukkia. Voikukan lehdillä saattaa saada houkuteltua myös Harmavan aidalle siliteltäväksi. Vuohet saapuivat Trullinummelta tuomaan eloa ennestäänkin hieman sekaiseen talliarkeen ja ovat jo ilahduttaneet useita pieniä lapsia. Ethän kuitenkaan tartu vuohia sarvista tai korvista, siitä tämä kaksikko ei pidä!

Ajatuksena olisi hankkia jokin päivä lisää vuohia. Sitä odotellessa. Molemmat vuohet on tarkoitus astuttaa mahdollisesti 2020-2021. Etsinnässä on nuubialais- ja barbaripukit.

2017 elokuun puolessa välissä tallille vihdoin saapuivat maatiaiskanat Kyllikki (ylempi kuva vas.), Vilutar ja Mielikki (ylempi kuva oik.). Kolme nuorta kanaa ovat vielä vähän hermostuneita eivätkä ne ole tottuneita ihmisiin. Kanat ulkoilevat omassa tarhassaan päivisin ja niitä pääsee silloin katsomaan. Kanalaan ei saa mennä sisälle, sillä kanat ovat yllättävän nopeita karkaamaan niin halutessaan… Nyttemmin Mielikki on alkanut viihtyä ihmisten seurassa ja istuu mielellään sylissä ja olkapäällä.


Vuoden 2017 lopulla Kyllikin ja poppoon seuraksi muuttivat vielä Viljakka (alempi kuva vas.), Priitta ja Fredriikka (alempi kuva oik.). Viljakka ja Priitta ovat molemmat kovin seurallisia ja tulevat mielellään siliteltäviksi, mutta Fredriikka on parven vanhin ja muita hieman äksympi kaveri. Se ei kuitenkaan kiukuttele tai uhittele, kunhan se saa olla omassa rauhassaan.
2020 kesällä tilasin viisi siitosmunaa Orange Wood Ranchilta Jenkeistä. Näistä viidestä munasta kuoriutuivat risteytyskana ja -kukko Villiina ja Kukko-Ukkonen, jotka liitettiin parveen kun ne olivat kasvaneet aikuisen linnun mittoihin. Villiina on hiukan ujo nuori kana, joka kuitenkin tulee mielellään ihmisen luokse, sillä sitä ja Ukkosta käsiteltiin paljon tipuina. Kukko-Ukkonen on oikein macho kukko, vaikkakin parven vanhemmat kanat pistävät sen kyllä kuriin, jos kukko käy liian läheiseksi. Ukkonen puolustaa parveaan raivoisasti jopa ketuilta, mutta ihmisten päälle se ei käy.

Kirkkojärveltä meille muutti 2020 syksyllä kaksi nuorta kanaa, jotka sopeutuivat hienosti parveen. Vauhdikas, mutta hiukan ujo Hillevi (oik.) tykkää istuskella pihakoivussa tai tallin räystäillä. Se on kanaksi varsin loistava lentäjä ja viihtyy selvästi korkeilla paikoilla katsellen maailmaa yläkantista. Hillevin kaverina tuli kiiltävän musta Kaarina. Kaarina on ulkonäöltään upea, ja kana tuntuu tietävän sen itsekin. Kaarina on kuitenkin kovin ystävällinen ja jos ei säikähdä päin lentävää kanaa, voi Kaarinan saada istuskelemaan olkapäälle.