Henkilökunta

Palaa esittelyyn tästä

Kristiina Hirvonen

36-vuotias Kristiina on Rósgarðurin omistaja. Hän on luonteeltaan iloisen pirteä ja lähes keskittymishäiriöisen tasolla. Vaikka naisella onkin aina monta rautaa tulessa ja kaksikymmentä muistettavaa asiaa samaan aikaan, voi häntä helposti lähestyä, sillä Kristiina kyllä kuuntelee ja kykenee nopeastikin organisoimaan asioita.


Hän onkin tyytyväisin silloin kun asiat ovat järjestyksessä, vaikka ne eivät siltä muille näyttäisikään. Kristiinaa on vaikea saada suuttumaan, mutta kun hän kerran suuttuu, ainakin tallitytöt tietävät pysyä poissa tieltä.

Alunperin Espoosta kotoisin oleva tallinomistaja on ainakin kylällä ja naapuritiloilla tunnettu lennokkaista päähänpistoistaan, mutta hän on silti vastuullinen tallinomistaja, joka ajattelee ensin hevosen kannalta. Hevosten kanssa Kristiina osaa olla tarvittaessa tiukka, mutta usein hän on ehkä jopa turhankin rento. Nainen pitää pääasiassa alkeis-, este- ja maastoestetunteja, joita tuntilaiset lähes aina odottavat innolla, sillä likimain kaikki tunnit ovat vauhdikkaita. Ainakin jos maastolenkeistä puhutaan.

Pyry Hirvonen

Pyry on Kristiinan kolmetoistavuotias siskonpoika. Kristiinan siskon jouduttua laitoshoitoon mielisaurauden takia, joutui neljävuotias Pyry lastenkotiin. Koska Hirvosten suvusta ovat hengissä enää Kristiina ja Pyry ja jostain syystä Kristiinan olemassa olosta ei tiedetty ennen kuin Pyry oli täyttänyt kuusi vuotta, joutui poika asumaan sijaiskodissa lähes kaksi vuotta.


Pyry on ujo ja epäilee usein omia taitojaan. Hän on innostunut hevosista jo ihan pienenä, muttei näytä innostustaan juurikaan ulospäin. Hän osaa myös suhtautua hevosiin kunnioituksella ja väistää tarvittaessa. Hän ei aiemmin saanut mennä oritalliin ilman Kristiinaa. Rallin, tallipihassa aiemminvapaana pyörineen akhaltekeruunan kanssa hän kuitenkin tutustui ja nyttemmin on lupa hellinnyt käydä hoitamassa muutamia lapsiystävällisiä poneja oritallinkin puolella.

Tuttujen kanssa Pyry juttelee mielellään ja auttaa jos vain voi. Uudet kasvot ovat kuitenkin vähän jännittävä asia, ja siksi varsinkin koulun alku oli haastavaa, vaikka Pyry sopeutuikin uuteen luokkaansa hyvin.

Karla Rönndahl

Tallimestarina Rosiksessa toimii Karla (34). Hän on kotoisin Ruotsista, josta hän muutti Suomeen kolmetoistavuotiaana vanhempiensa mukana. Hän puhuu hevosille mieluiten ruotsia ja hermostuessaan hän saattaa kiukuta ruotsiksi. Silloin ei kukaan muu kuin tyhjäpäinen Kristiina uskalla tulla hänen tielleen.


Karla on tarkka tallin siisteydestä ja hevosten oikeanlaisesta hoidosta. Hän saattaa tulla neuvomaan jos vaikka vetosolmusi on liian löysä tai pitelet hevosen kaviota hieman liian korkealla. Ylimääräisten tallinpitoon liittyvien tehtävien pelossa laiskimmat hoitajat saavat pakoilla Karlan katsetta. Karla kuitenkin on ihan reilu eikä tahallaan ärsytä ketään. Karlan hillitty luonne myös pitää Kristiinan typerimmät ideat aisoissa, vaikka hän joskus lähteekin mukaan. 

Karla on erikoistunut askellajiratsastukseen ja nuorten ja ongelmahevosten koulutukseen. Hän on on suurimmaksi osaksi vastuussa nuorten hevosten koulutuksesta, mutta Linn ja Kristiina ovat mukana työssä. Karla ylläpitää myös Rosiksen hoitajatoimintaa ja melkein kaikki hoitajien ajatukset, pyynnöt ja ilmoitukset päätyvät ensimmäisenä Karlan korviin. Tehokkaana naisena hän myös hoitaa asiat nopeasti ja asiantuntevalla otteella.

Linnea Kärppä

Rosiksen ratsastuksenohjaaja on Linnea “Linn” (49). Hän on kouluratsastaja ja vaatii ratsastajilta paljon. Hän avustaa nuorten hevosten koulutuksessa ja pyrkii pitämään edustuskunnossa friisiläisori Fedden, joka on hänen suosikkihevosensa. Linn on myös vastuussa hoitajien vapaamuotoisista ratsastuksista. Tiukka ja hieman äkäinen opettaja osaa kuitenkin olla vaatimatta hevoselta liikaa. Askellajiratsastukseen Linn ei ole perehtynyt ja onkin hieman epäluuloinen lajia kohtaan.


Yleisesti Linn on kuitenkin hyvin mukava ja rento tyyppi, jolla on hyvä huumorintaju ja puhelias luonne. Linn osaa neuvoa niin noviiseja kuin kehittyneempiäkin ratsastajia ja nauttii opettamisesta suuresti. Nainen on myös kovin kilpailuhenkinen ja viihtyy erityisesti vaikeampien hevosten selässä saadakseen haasteita. 

Linn asuu kylällä aviomiehensä ja kahden teini-ikäisen tyttärensä kanssa ja käy Rosiksessa tiistaista lauantaihin opettamassa ja ratsastamassa. Hän on myös innokas kalastaja ja historian tutkija. Hän on muun muassa saanut sukututkimuksen myötä selville että hänen isänsä puoleinen kaukainen suku on kotoisin Kiinasta. Vaikka Linn saattaa vaikuttaa kovin siivolta henkilöltä, hänellä on omat pahat tapansa. Jos Linniä ei latotansseista löydä olutpullo kädessä, on jotain vialla.

Edmund Archer

Rosiksen hevosia silloin tällöin käy valmentamassa Englannista Aittajärvelle muuttanut Edmund (41). Edmundilla on toinen asunto Espoossa, jossa hän asustaa kiertäessään Etelä-Suomen talleilla valmentamassa. Erityisesti mies on ihastunut suomenhevosiin ja niiden monipuolisuuteen ja Rosiksen tapaan pitää hevosia vapaasti laumassa. Positiivinen asenne näkyy hänen toimissaan myös tallissa. Koskaan ei ole tätä miekkosta nähty hermostuvan ihmisille saatikka hevosille. 


Hieman rimpulan näköinen, mutta pitkä Edmund on hauska ilmestys pienempikokoisten hevosten selässä. Vahva hän kuitenkin on niin psyykeltään kuin fyysisestikin. Silloin kun Edmundia tallilla näkee, hän kiiruhtaa kaikessa muussa paitsi hevosten kanssa työskentelyssä. Hänet saattaa olla vaikea saada pysähtymään juttutuokiolle, mutta hän on aina asiallinen ja neuvoo apua tarvitsevia.

Joku myös saattaa häntä selän takana kutsua Eetuksi…

Richard Malmstén

Rikhard, tutuille Riku, on pitkä 25-vuotias yliopisto-opiskelija, joka käy hoitamassa ja treenaamassa Eppua ja Lipposta. Hän on suomenruotsalaisesta perheestä ja asuu kylällä lukion lähellä vanhempiensa luona. Riku käy arkipäivinä kaupungissa opiskelemassa ja häntä saattaa nähdä iltaisin tallilla. Yleensä hän kuitenkin käy hoitamassa ja ratsastamassa viikonloppuisin ja lomilla. Riku harrastaa ratsastuksen lisäksi jousiammuntaa ja hän onkin erittäin kiinnostunut ratsastusjousiammunnasta, eikä kukaan ylläty että Kristiina on avoinmielinen kyseisen kiinnostuksenkohteen suhteen.


Rikun ratsastustaitojen vuoksi hänelle on annettu lupa treenata sekä itsenäisesti että ohjatusti maksutta. Vaaleaverikkö onkin taitojensa ja ulkonäkönsä vuoksi vanhempien tallityttöjen päiväunelmien kohde.

Luonteeltaan Riku saattaa vaikuttaa ensin hieman ylimieliseltä, mutta kun hänet oppii tuntemaan, hän on hyvää ja huumorintajuista juttuseuraa. Riku kuitenkin tietää olevansa taitava sekä fyysisesti että akateemisesti, joista kertovat hänen luottonsa tallilla ja opiskelumenestys. Nuorempiaan poika kuitenkin auttaa mielellään ja pyrkiikin aina olemaan mukava niille, jotka häneltä apua pyytävät.

Helga Åqvist

Helga (23) on yksi Rosiksen hevostenhoitajista. Hän on energinen ja äänekäs totaalinen hevoshullu. Hän on sosiaalinen ja innolla kaikkeen paneutuva ihminen, johon on helppo tutustua. Helgalta kuulee usein hyvää huumoria ja sarkastisia lausahduksia. Hänen mielestään isot rauhalliset hevoset ovat tylsiä ja siksi hän puuhaileekin mieluummin ponien ja pienten hevosten kanssa. Nainen on myös mielellään mukana auttamassa tuntilaisia, mutta mukavuudenhaluisena hän pakoilee kohtuullisen usein vastuuta jos kyse on ylimääräisistä iltatalleista tai varusteiden puhdistamisesta yksin.


Hän on kuitenkin likimain joka päivä tallilla, sillä hän tekee opintosopimuksella hevosenhoitajan töitä. Hän asuu kylällä Aittajärven eteläpuolella itsekseen ja yöpyy silloin tällöin Kristiinan talon vierashuoneessa. Kesällä Helga viihtyy parhaiten tallin mökkimäisissä oloissa ja on aina mielellään auttamassa varsavalvojaisissa.

Siinä missä Petra on hoitajille auktoriteetti, on Helga Kristiinan nuorempi kaksoisolento. Häntä paetaan kun kyseessä on varusteiden puhdistamista, mutta kun tarkoituksena on viedä hevosia laitumelle tai opetella kylmäämään hevosten jalkoja, niin kaikki ovat innolla Helgan mukana, sillä hän uskoo sanontaan “tekemällä oppii”. Tosin hän suosii niitä jotka auttavat varusteiden puhdistuksessa. Perhanan suitsenpalaset…

Petra Kurki

Petra (23) on toinen Rosiksen kolmesta hevostenhoitajasta. Hän opiskelee lukiossa neljättä vuotta, joten häntä näkee harvemmin tallilla. Hän on rauhallinen ja rento tyttö, jonka kanssa voi puhua lähes mistä aiheesta tahansa. Hän on hieman sisäänpäin suuntautunut, mutta kun häneen tutustuu vähän, hänen innokkaampi puolensa pääsee esille. Hevosten kanssa hän on asiallinen ja saattaa jopa ääneen paheksua toisten huonoa tallikäytöstä.


Urheilullisena nuorena naisena hän juoksee mielellään alkeistunneilla taluttamassa ja ohjaa välillä tuntilaisille alkujumpan ennen hevosten varustamista. Petra on mukana myös paikallisen seurakunnan toiminnassa ja on osittain vastuussa hoitajien koordinoinnista.

Marika Pirttikangas

Marika (29) on aloittanut työt Rosiksessa syystalvella 2017. Hän on opiskellut ja työskennellyt Yhdysvalloissa suurella hevostilalla vaellusohjaajana. Hän muutti Suomeen poikaystävänsä luo vuoden 2016 loppupuolella ja he asuvat yhdessä Aittajärven keskustassa.


Nuori nainen on juuri sellainen kliseinen henkisesti teini-ikään jäänyt, ulkonäköpainotteinen ihminen, jonka voi perjantai-iltaisin löytää baarista glitterimeikeissä ja joka hihkuu innosta Vero Modan uusimman malliston nähdessään tai huomatessaan Taylor Swiftin julkaisseen uuden singlen. Tallillakin Marikan näkee lähes aina sotamaalauksessa. Täydellisiä kissansilmärajauksia ja utusilmäluomivärejä korostavat kirkkaan sinisiksi värjätyt hiukset, joiden sävy vaihtelee satunnaisesti. Tallitakiksikin on usein valikoitunut merkkitakki.

Marika on Yhdysvalloissa oppinut asiakaslähtöisen palveluasenteen ja hän juttelee mielellään ja avoimesti pikkuratsastajien kanssa ponien hoitamisesta ja neuvoo kokeneempia heidän tarvitsemallaan tavalla. Marikalla onkin se aurinkoinen kestohymy aina päällä, jota näkee amerikkalaisissa leffoissa kauppojen kassatädeillä. Tämä nainen auttaa jokaista joka apua tulee pyytämään, ja vaikka hän saattaakin varoa hienosti laitettuja kynsiään, on hän pääosin mitä mainioin apu tallilla.