Henkilökunta

Palaa esittelyyn tästä

Kristiina Hirvonen

36-vuotias Kristiina on Rósgarðurin omistaja. Hän on luonteeltaan iloisen pirteä ja lähes keskittymishäiriöisen tasolla. Vaikka naisella onkin aina monta rautaa tulessa ja kaksikymmentä muistettavaa asiaa samaan aikaan, voi häntä helposti lähestyä, sillä Kristiina kyllä kuuntelee ja kykenee nopeastikin organisoimaan asioita.


Hän onkin tyytyväisin silloin kun asiat ovat järjestyksessä, vaikka ne eivät siltä muille näyttäisikään. Kristiinaa on vaikea saada suuttumaan, mutta kun hän kerran suuttuu, ainakin tallitytöt tietävät pysyä poissa tieltä.

Alunperin Espoosta kotoisin oleva tallinomistaja on ainakin kylällä ja naapuritiloilla tunnettu lennokkaista päähänpistoistaan, mutta hän on silti vastuullinen tallinomistaja, joka ajattelee ensin hevosen kannalta. Hevosten kanssa Kristiina osaa olla tarvittaessa tiukka, mutta usein hän on ehkä jopa turhankin rento. Nainen pitää pääasiassa alkeis-, este- ja maastoestetunteja, joita tuntilaiset lähes aina odottavat innolla, sillä likimain kaikki tunnit ovat vauhdikkaita. Ainakin jos maastolenkeistä puhutaan.

Pyry Hirvonen

Pyry on Kristiinan kolmetoistavuotias siskonpoika. Kristiinan siskon jouduttua laitoshoitoon mielisairauden takia, joutui neljävuotias Pyry lastenkotiin. Koska Hirvosten suvusta ovat hengissä enää Kristiina ja Pyry ja jostain syystä Kristiinan olemassa olosta ei tiedetty ennen kuin Pyry oli täyttänyt kuusi vuotta, joutui poika asumaan sijaiskodissa lähes kaksi vuotta.


Pyry on ujo ja epäilee usein omia taitojaan. Hän on innostunut hevosista jo ihan pienenä, muttei näytä innostustaan juurikaan ulospäin. Hän osaa myös suhtautua hevosiin kunnioituksella ja väistää tarvittaessa. Hän ei aiemmin saanut mennä oritalliin ilman Kristiinaa. Rallin, tallipihassa aiemmin vapaana pyörineen akhaltekeruunan kanssa hän kuitenkin tutustui ja nyttemmin on lupa hellinnyt käydä hoitamassa muutamia lapsiystävällisiä poneja oritallinkin puolella.

Tuttujen kanssa Pyry juttelee mielellään ja auttaa jos vain voi. Uudet kasvot ovat kuitenkin vähän jännittävä asia, ja siksi varsinkin koulun alku oli haastavaa, vaikka Pyry sopeutuikin uuteen luokkaansa hyvin.

Karla Rönndahl

Tallimestarina Rosiksessa toimii Karla (34). Hän on kotoisin Ruotsista, josta hän muutti Suomeen kolmetoistavuotiaana vanhempiensa mukana. Hän puhuu hevosille mieluiten ruotsia ja hermostuessaan hän saattaa kiukuta ruotsiksi. Silloin ei kukaan muu kuin tyhjäpäinen Kristiina uskalla tulla hänen tielleen.


Karla on tarkka tallin siisteydestä ja hevosten oikeanlaisesta hoidosta. Hän saattaa tulla neuvomaan, jos vaikka vetosolmusi on liian löysä tai pitelet hevosen kaviota hieman liian korkealla. Ylimääräisten tallinpitoon liittyvien tehtävien pelossa laiskimmat hoitajat saavat pakoilla Karlan katsetta. Karla kuitenkin on ihan reilu eikä tahallaan ärsytä ketään. Karlan hillitty luonne myös pitää Kristiinan typerimmät ideat aisoissa, vaikka hän joskus lähteekin mukaan. 

Karla on erikoistunut askellajiratsastukseen ja nuorten ja ongelmahevosten koulutukseen. Hän on on suurimmaksi osaksi vastuussa nuorten hevosten koulutuksesta, mutta Linn ja Kristiina ovat mukana työssä. Karla ylläpitää myös Rosiksen hoitajatoimintaa ja melkein kaikki hoitajien ajatukset, pyynnöt ja ilmoitukset päätyvät ensimmäisenä Karlan korviin. Tehokkaana naisena hän myös hoitaa asiat nopeasti ja asiantuntevalla otteella.

Linnea Kärppä

Rosiksen ratsastuksenohjaaja on Linnea “Linn” (49). Hän on kouluratsastaja ja vaatii ratsastajilta paljon. Hän avustaa nuorten hevosten koulutuksessa. Yleensä hänellä on yksi hevonen, johon hän panostaa erityisen paljon. Tällä hetkellä kyseinen hevonen on Halti, joka on tosin vasta pikkukakara. Linn on myös vastuussa hoitajien vapaamuotoisista ratsastuksista. Tiukka ja hieman äkäinen opettaja osaa kuitenkin olla vaatimatta hevoselta liikaa. Askellajiratsastukseen Linn ei ole juurikaan perehtynyt ja onkin hieman epäluuloinen lajia kohtaan.


Yleisesti Linn on kuitenkin hyvin mukava ja rento tyyppi, jolla on hyvä huumorintaju ja puhelias luonne. Linn osaa neuvoa niin noviiseja kuin kehittyneempiäkin ratsastajia ja nauttii opettamisesta suuresti. Nainen on myös kovin kilpailuhenkinen ja viihtyy erityisesti vaikeampien hevosten selässä saadakseen haasteita. 

Linn asuu kylällä aviomiehensä ja kahden teini-ikäisen tyttärensä kanssa ja käy Rosiksessa tiistaista lauantaihin opettamassa ja ratsastamassa. Hän on myös innokas kalastaja ja historian tutkija. Hän on muun muassa saanut sukututkimuksen myötä selville että hänen isänsä puoleinen kaukainen suku on kotoisin Kiinasta. Vaikka Linn saattaa vaikuttaa kovin siivolta henkilöltä, hänellä on omat pahat tapansa. Jos Linniä ei latotansseista löydä olutpullo kädessä, on jotain vialla.

Edmund Archer

Rosiksen hevosia silloin tällöin käy valmentamassa Englannista Aittajärvelle muuttanut Edmund (41). Edmundilla on toinen asunto Espoossa, jossa hän asustaa kiertäessään Etelä-Suomen talleilla valmentamassa. Erityisesti mies on ihastunut suomenhevosiin ja niiden monipuolisuuteen ja Rosiksen tapaan pitää hevosia vapaasti laumassa. Positiivinen asenne näkyy hänen toimissaan myös tallissa. Koskaan ei ole tätä miekkosta nähty hermostuvan ihmisille saatikka hevosille. 


Hieman rimpulan näköinen, mutta pitkä Edmund on hauska ilmestys pienempikokoisten hevosten selässä. Vahva hän kuitenkin on niin psyykeltään kuin fyysisestikin. Silloin kun Edmundia tallilla näkee, hän kiiruhtaa kaikessa muussa paitsi hevosten kanssa työskentelyssä. Hänet saattaa olla vaikea saada pysähtymään juttutuokiolle, mutta hän on aina asiallinen ja neuvoo apua tarvitsevia.

Joku myös saattaa häntä selän takana kutsua Eetuksi…

Teppo Tuhka

Teppo (58) on aittajärveläinen mies, joka on ollut vuosien ajan syystä tai toisesta sairaslomalla. Nyt kalju, mutta parrakas mies halusi taas päästä työnteon makuun, koska on varsinainen työhärkä. Hän on ollut aiemmin töissä maatalouden parissa -vaikkei ole koskaan oikein kouluja istunut-, joten metsätöistäkin ja hevosista totta kai on kokemusta, vaikkakin enemmän maa- ja metsätaloustöiden kautta. Nuorempana Teppo ratsasti jonkin verran, joten kyllä satulassa pysyy, vaikka mieluummin hoitelee kaikki tallin hanttihommat siivous- ja korjaushommista hevosten hoitoon ja ruokintaan. Mies omisti vuosia sitten oman hevosen, suomenhevosruuna Kannukan, mutta se on jo ikivihreillä. Nyt veri vetää pitkän tauon jälkeen taas hevosten pariin. Tämä ukko ei siis sontaa, kärpäsiä tai työtä pelkää!

Everstistä ja Sönkötyksestä on tarkoitus kasvattaa sopivat työhevoset Tepon työkavereiksi, jotta laitumien aitojen korjaukset ja muut työhommat sujuvat helpommin. Luonteeltaan Teppo on oikukas. Toisinaan hän on herkästi naurava ja sosiaalinen, jolla juttua riittää aikaisemmasta elämästään ja kaikista niistä oudoista sattumuksista, joita hänelle on lähinnä metsäalalla käynyt. Toisena päivänä hän onkin sitten taas jörö, epäkohtelias ja mutisee vain mennessään. Että otapa siitä sitten selvää!

Tepolla on vaimo nimeltä Minna, mutta kyseessä on etäsuhde, joten he eivät asu yhdessä. Heillä on kaksi aikuista lasta, poika Tuukka ja tytär Taina. Tuukka on rakennusalalla Helsingissä ja Taina kahvilatyöntekijä Aittajärvellä.
Kirjoittanut Alexiina C., muokkaus Kioja.

Richard Malmstén

Rikhard, tutuille Riku, on pitkä 25-vuotias yliopisto-opiskelija, joka käy hoitamassa ja treenaamassa Solinaa ja Floraa. Hän on suomenruotsalaisesta perheestä ja asuu kylällä lukion lähellä vanhempiensa luona. Riku käy arkipäivinä kaupungissa opiskelemassa ja häntä saattaa nähdä iltaisin tallilla. Yleensä hän kuitenkin käy hoitamassa ja ratsastamassa viikonloppuisin ja lomilla. Riku harrastaa ratsastuksen lisäksi jousiammuntaa ja hän onkin erittäin kiinnostunut ratsastusjousiammunnasta, eikä kukaan ylläty että Kristiina on avoinmielinen kyseisen kiinnostuksenkohteen suhteen.


Rikun ratsastustaitojen vuoksi hänelle on annettu lupa treenata sekä itsenäisesti että ohjatusti maksutta. Vaaleaverikkö onkin taitojensa ja ulkonäkönsä vuoksi vanhempien tallityttöjen päiväunelmien kohde.

Luonteeltaan Riku saattaa vaikuttaa ensin hieman ylimieliseltä, mutta kun hänet oppii tuntemaan, hän on hyvää ja huumorintajuista juttuseuraa. Riku kuitenkin tietää olevansa taitava sekä fyysisesti että akateemisesti, joista kertovat hänen luottonsa tallilla ja opiskelumenestys. Nuorempiaan poika kuitenkin auttaa mielellään ja pyrkiikin aina olemaan mukava niille, jotka häneltä apua pyytävät.

Helga Åqvist

Helga (24) on yksi Rosiksen tallityöntekijöistä. Hän on suorittanut osittain ajoneuvoasentajan koulutuksen ja sen jälkeen hän päätti vaihtaa hevostenhoitajaksi ja valmistui erikoistuen kengittämiseen. Helga hoitaa osan hevosten kavioiden perusvuoluista. Luonteeltaan hän on energinen ja äänekäs totaalinen hevoshullu. Hän on sosiaalinen ja innolla kaikkeen paneutuva ihminen, johon on helppo tutustua. Helgalta kuulee usein hyvää huumoria ja sarkastisia lausahduksia. Hänen mielestään isot rauhalliset hevoset ovat tylsiä ja siksi hän puuhaileekin mieluummin ponien ja pienten hevosten kanssa. Nainen on myös mielellään mukana auttamassa tuntilaisia, mutta mukavuudenhaluisena hän pakoilee kohtuullisen usein vastuuta jos kyse on ylimääräisistä iltatalleista tai varusteiden puhdistamisesta yksin.


Hän on kuitenkin likimain joka päivä tallilla, sillä hän teki aiemmin hevosenhoitajan töitä opintosopimuksella, mutta nykyään hän on tallityöntekijä. Hän asuu erämaamökissä Aittajärven länsipuolen niemellä muutaman hevosen kanssa ja yöpyy silloin tällöin Kristiinan talon vierashuoneessa. Kesällä Helga viihtyy parhaiten tallin mökkimäisissä oloissa ja on aina mielellään auttamassa varsavalvojaisissa.

Siinä missä Petra on hoitajille auktoriteetti, on Helga Kristiinan nuorempi kaksoisolento. Häntä paetaan kun kyseessä on varusteiden puhdistamista, mutta kun tarkoituksena on viedä hevosia laitumelle tai opetella kylmäämään hevosten jalkoja, niin kaikki ovat innolla Helgan mukana, sillä hän uskoo sanontaan “tekemällä oppii”. Tosin hän suosii niitä jotka auttavat varusteiden puhdistuksessa. Perhanan suitsenpalaset…

Helga omistaa ratsuponiori Toton.

Petra Kurki

Petra (24) on toinen Rosiksen kolmesta hevostenhoitajasta. Lukiosta valmistuttuaan hän suoritti hevostenhoitajan koulutuksen erikoistuen ohjaajaksi. Nyt hän tekee pedagogisia opintoja työnteon ohessa, jonka takia hän on välillä poissa tallilta. Hän on rauhallinen ja rento tyttö, jonka kanssa voi puhua lähes mistä aiheesta tahansa. Hän on hieman sisäänpäin suuntautunut, mutta kun häneen tutustuu vähän, hänen innokkaampi puolensa pääsee esille. Hevosten kanssa Petra on asiallinen ja usein ääneen paheksuu toisten huonoa tallikäytöstä.


Urheilullisena nuorena naisena hän juoksee mielellään alkeistunneilla taluttamassa ja ohjaa välillä ratsastustuntien alkujumppia ennen hevosten varustamista ja alkeistason ratsastustunteja. Petra on mukana myös paikallisen seurakunnan toiminnassa ja on päävastuussa hoitajien koordinoinnista. Tämän kaiken lisäksi Petra harrastaa kuntosalilla käyntiä sekä pilatesta ja kirjoittaa AjUn paikallislehteen kolumnipalstaa. Kukaan tallin kävijöistä ei ole aivan varma missä vaiheessa Petra ehtii nukkua.

Kaiken kukkuraksi Petra omistaa islanninhevostamma Snörpin.

Marika Pirttikangas

Marika (29) on aloittanut työt Rosiksessa syystalvella 2017. Hän on opiskellut ja työskennellyt Yhdysvalloissa suurella hevostilalla vaellusohjaajana. Hän muutti Suomeen poikaystävänsä luo vuoden 2016 loppupuolella ja he asuvat yhdessä Aittajärven keskustassa. Marika treenaa ahkerasti kilpahevosia ja kilpailee mielellään. Hän on kilpailuhenkinen ja nauttii kilpailemisesta.


Nuori nainen on juuri sellainen kliseinen henkisesti teini-ikään jäänyt, ulkonäköpainotteinen ihminen, jonka voi perjantai-iltaisin löytää baarista glitterimeikeissä ja joka hihkuu innosta Vero Modan uusimman malliston nähdessään tai huomatessaan Taylor Swiftin julkaisseen uuden singlen. Tallillakin Marikan näkee lähes aina sotamaalauksessa. Täydellisiä kissansilmärajauksia ja utusilmäluomivärejä korostavat kirkkaan sinisiksi värjätyt hiukset, joiden sävy vaihtelee satunnaisesti. Tallitakiksikin on usein valikoitunut merkkitakki.

Marika on Yhdysvalloissa oppinut asiakaslähtöisen palveluasenteen ja hän juttelee mielellään ja avoimesti pikkuratsastajien kanssa ponien hoitamisesta ja neuvoo kokeneempia heidän tarvitsemallaan tavalla. Marikalla onkin se aurinkoinen kestohymy aina päällä, jota näkee amerikkalaisissa leffoissa kauppojen kassatädeillä. Tämä nainen auttaa jokaista joka apua tulee pyytämään, ja vaikka hän saattaakin varoa hienosti laitettuja kynsiään, on hän pääosin mitä mainioin apu tallilla.

Kirochka Vinogradov

Kirochka (22) tai Kiira on venäläissyntyinen köyhässä opiskelijaporukassa kasvanut nuori nainen. Hänellä on lyhyet oljen ja kuparin sävyiset hiukset ja vihreät silmät. Vaikka muut opiskelijat ovat muuttaneet jo muualle ja Kirochka asuu yksinään, opiskelijalla ei ole varaa ostaa halpaa, joten vanhat vaatteet pääsevät kierrätyskäyttöön tallille. Kirochka tekee tällä hetkellä hevostenhoitajan koulutusta oppisopimuksella. Kirochka on oppinut tiukaksi tinkaajaksi, ja erityisesti hevosten ruoan kanssa hän on tarkka.

Muiden ihmisten kanssa toimintaa nainen jännittää, sillä suomen kieli ei taivu vielä ihan täydellisesti. Toisaalta venäjäkään ei suju enää niin hyvin kuin ennen, sillä Kirochka ei pidä yhteyttä perheeseensä. Kirochkassa elääkin pieni perfektionisti, jonka kanssa hän joutuu taistelemaan tasaisin väliajoin. Helgalla on nykyään tapana ottaa Kirochka mukaan maastolenkeille, jos hän joutuu ottamaan neljä tai enemmän ratsastajia mukaan. Helga jaksaa papattaa vaikka viiden ihmisen edestä, joten Kirochkakin pääsee ujoudestaan yli.

Kadri Majanurk

Kadri (25) syntyi Pohjois-Virossa Sakun kunnassa. Hän puhuu sujuvaa englantia, viroa, ja hieman murtaen myös suomea ja venäjää. Ruotsia hän ei osaa lainkaan, joten kuopiolainen hevostalli oli vaasalaista parempi valinta uutta työpaikkaa etsiessä. Kadri on eläinlääketieteen kandidaatti Tarton yliopistosta (kotieläimet). Yliopistolla hän tutustui suomalaiseen tutkinto-opiskelijaan, joka oli lisäämässä tallimestarin ammattitutkintoonsa eläinlääkärin pätevyyksiä, sillä käytännön hääräämisen ja organisoinnin sijaan mieli teki teoreettisempaan hevoskasvatusta koskevaan työhön.

Kadrille yhteiset keskustelut olivat kuitenkin kipinä toiseen suuntaan – olisipa sitä lehmien keisarileikkausten ja sikojen hengenhädän sijaan saanut keskittyä vain laskeskelemaan kaurasäkkien hintoja, laidunaikatauluja ja karsinasopimusten pidennyksiä, ja taluttamaan hevosia paikasta toiseen. Tehdä jotakin käsillään.

Tällä hetkellä Kadri on oppisopimuskoulutuksensa finaalissa, ja taskussa ovat miltei tallimestarin ja satulansovittajan pätevyydet. Into valmentautua kouluratsastuksessa on myös kova. Töissä hän on jämpti ja sanoo herkästi, mikäli jokin ei miellytä hänen laatuvaatimuksiaan. Perusluonteeltaan hän on kuitenkin pirteä ja hyväntuulinen, eikä tarkoita nipottamisellaan pahaa. Kunhan tahtoo asioiden sujuvan mahdollisimman juohevasti. Rosiksessa Kadri tekee töitä treenaajana ja varatallimestarina.
Tekstin kirjoittanut Jii., muokkaus Kioja.